Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community Archives > General Interest Forums > Lighting, Filtration & Other Equipment

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01/10/2008, 06:50 PM
nanoguy nanoguy is offline
Premium Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: S.F., Ca.
Posts: 1,378
Send a message via AIM to nanoguy
Vortech Owners......lagoon and reef crest mode questions

I am testing out the reef-crest and lagoon modes on my Vortech MP40w and it doesn't appear to do anything. The stream appears to stay constant. How often is the flow supposed alternate in those cycles? Does the light on the wireless driver stay lit all the time?
__________________
Jimmy C.

Elos 70 (30"x22.5"x20)

Semi-Cube (36"36"x24" old setup)

DIY Stand Build Thread
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1207997
  #2  
Old 01/10/2008, 07:20 PM
rishma rishma is offline
Registered Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: MS
Posts: 369
I think the light stays on. The reef crest mode does change speeds, you should be able to hear a difference in the motor. These are slow changes. Several others have posted similar questions. There is no alternating flow on reef crest or lagoon, it is just a random variation in speed. Check the Ecotech forum. I think they have a graph that shows how the speed varies with the two modes.
  #3  
Old 01/10/2008, 07:40 PM
GSMguy GSMguy is offline
clownfish fan
 
Join Date: Oct 2006
Location: Wooster Ohio /Clayton New York
Posts: 9,133
Send a message via AIM to GSMguy
its a slow change in flow but it is changing the cycle is hours long.

driver light is always on in pulse mode it blinks i hate that but i guess it might help some people because the duration of the blink is dependent on the pulse length

i use pulse mode, Wave motion FTW
  #4  
Old 01/10/2008, 08:21 PM
nanoguy nanoguy is offline
Premium Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: S.F., Ca.
Posts: 1,378
Send a message via AIM to nanoguy
Thanks for the info guys. The reason I am asking is because I believe there is something wrong with my wireless wave driver. I am having problems in the pulse mode. It tends to stall and stutter when pulsing with the GPH at the max. Check out the vid and let me know what you think. I recieved the pump as an X-mas gift and I am about to send it back to EcoTech to have it serviced..........sucks.

http://youtube.com/watch?v=KEyR-NNiNn8

Here's a clip of it on the lowest GPH setting set to constant. I can hear this thing from across the room. Is this normal?
http://youtube.com/watch?v=tkpE-OlBBx4
__________________
Jimmy C.

Elos 70 (30"x22.5"x20)

Semi-Cube (36"36"x24" old setup)

DIY Stand Build Thread
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1207997
  #5  
Old 01/10/2008, 08:21 PM
nanoguy nanoguy is offline
Premium Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: S.F., Ca.
Posts: 1,378
Send a message via AIM to nanoguy
Thanks for the info guys. The reason I am asking is because I believe there is something wrong with my wireless wave driver. I am having problems in the pulse mode. It tends to stall and stutter when pulsing with the GPH at the max. Check out the vid and let me know what you think. I recieved the pump as an X-mas gift and I am about to send it back to EcoTech to have it serviced..........sucks.

http://youtube.com/watch?v=KEyR-NNiNn8

Here's a clip of it on the lowest GPH setting set to constant. I can hear this thing from across the room. Is this normal?
http://youtube.com/watch?v=tkpE-OlBBx4
__________________
Jimmy C.

Elos 70 (30"x22.5"x20)

Semi-Cube (36"36"x24" old setup)

DIY Stand Build Thread
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1207997
  #6  
Old 01/10/2008, 08:23 PM
mpdharley mpdharley is offline
Registered Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Jacksonville, FL
Posts: 875
Check out this thread. It shows the duration and speed (percentage wise) for reef crest and lagoon mode:

http://archive.reefcentral.com/forum...readid=1229131
  #7  
Old 01/10/2008, 08:29 PM
rishma rishma is offline
Registered Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: MS
Posts: 369
I love the flow of the VT, but the noise is not good. I think mine sounds like yours. Unfortunately this may be normal. I do not use the pulse mode because the noise is not tolerable with my very very quiet tank. This is a huge shortcomming with these pumps. The TUNZEs have their own imperfections. I have deciced tio use both . hopefully best of both worlds
  #8  
Old 01/10/2008, 08:31 PM
GSMguy GSMguy is offline
clownfish fan
 
Join Date: Oct 2006
Location: Wooster Ohio /Clayton New York
Posts: 9,133
Send a message via AIM to GSMguy
your pump is not operating propperly in pulse mode. mine acts differently and my pulse is 100%
  #9  
Old 01/10/2008, 08:34 PM
mpdharley mpdharley is offline
Registered Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Jacksonville, FL
Posts: 875
I've read a couple of posts about the pumps being noisy. My tank is in the other room, but my house is an open design and I never hear the pumps. Even when I go into that room, I don't hear them. I run them at 100% in reef crest mode. One set to master, the other to sync and the third to anti-sync.
  #10  
Old 01/10/2008, 08:52 PM
jokerjp jokerjp is offline
Premium Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Illinois
Posts: 82
When you send back your pump for service be sure to include the power supply. That light shouldn't be "dimming" upon pulse and I'd bet $$ that you have a bad power supply.
  #11  
Old 01/10/2008, 08:53 PM
GSMguy GSMguy is offline
clownfish fan
 
Join Date: Oct 2006
Location: Wooster Ohio /Clayton New York
Posts: 9,133
Send a message via AIM to GSMguy
or the power going to the supply is lacking?
  #12  
Old 01/10/2008, 09:43 PM
manderx manderx is offline
You Load 16Tons...
 
Join Date: Mar 2002
Location: Blacksburg, VA
Posts: 4,333
Send a message via AIM to manderx
i'm disappointed with the wave modes in the wireless controller. i was hoping for something that could give more distinct bursts of strong flow, not just changing 5% over the course of 30 minutes. that way the anti-sync mode can be utilized to it's fullest coolness. and unless you have other flow in the tank to keep things mixing, pulse seems to be more of a novelty than actually useful. just rocking the same water back and forth doesn't really seem very helpful. it looks good on videos and probably sells pumps though.

the noisy pump earlier in the thread- it could just be bad alignment or need some tweaking on the pin spacer (bump it out a notch just to see). or it could be a bad motor bearing. i need to send mine in for repair as it sounds like a bunch of crickets, but i need to arrange something else to replace it till i get it back.
  #13  
Old 01/11/2008, 03:29 AM
DanInSD DanInSD is offline
Registered Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 633
Mine gives off a whirring sound that I would expect given the volume of water being moved around. It's not silent by any means but I don't feel it is excessive. I've played with the alignment, and it doesn't seem to affect things much. I haven't diddled with the pin spacer. In any case it's much quieter than my return pump.

I run mine in reef crest mode, turned a little down (on a 4x2x2 120 gal mixed reef). If run at full speed the sand gets blown around something harsh. The pump is close enough to the surface that it occasionally sucks down air.

Overall, I'm very impressed with this pump; the only thing I'd love is if the single pump could reverse, so you could get real back/forth movement with a single pump.

Dan
  #14  
Old 01/11/2008, 03:30 AM
DanInSD DanInSD is offline
Registered Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 633
Actually, maybe it's time for someone to hack the controller to allow the back/forth movement... hmmm...
  #15  
Old 01/11/2008, 08:56 AM
superdart superdart is offline
Registered Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Cam,Gloucestershire.UK.
Posts: 4
This is all interesting stuff as the Vortech,s are very new over here in GB.and little is mentioned about controler's etc........
__________________
If it's got fin's and swim's I'm interested in it.
  #16  
Old 01/11/2008, 02:56 PM
nanoguy nanoguy is offline
Premium Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: S.F., Ca.
Posts: 1,378
Send a message via AIM to nanoguy
I'm sending the unit in for warranty work today........I will update the post as soon as I get it back.
__________________
Jimmy C.

Elos 70 (30"x22.5"x20)

Semi-Cube (36"36"x24" old setup)

DIY Stand Build Thread
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1207997
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef Central Reef Central, LLC. Copyright 1999-2009