Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > Tunze
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 03/23/2021, 12:36 PM   #1
phil519
Got Rotifers?
 
phil519's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: NJ
Posts: 2,760
6105?

Hi Roger,

looong time no chat. i have an tunze 6105 that stopped running a year or more back. Could you help me figure out if it's the power supply that's the problem or if the pump should be sent to you? Let me know if I should send pics or pm. thanks much!

Phil


__________________
Phil
NJ reefers club

Current Tank Info: 120 RR Mixed Reef, Custom 40G sump, started Nov 2008. "Are you suggesting that coconuts migrate?"
phil519 is offline   Reply With Quote
Old 03/23/2021, 12:54 PM   #2
rvitko
RC Sponsor
 
rvitko's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Austin Texas USA
Posts: 35,752
Do you by any chance have a voltmeter or another Tunze DC pump that is 24V (any one except 6040, 9001 or 9004DC)? This would be the best way to test the power supply.


__________________
Roger Vitko
Tunze USA

"He's for every one of us, stands for every one of us, he'll save every man, woman and child in a mighty Flash!"

Current Tank Info: 210 gallon planted tank with Altum Angelfish
rvitko is offline   Reply With Quote
Old 03/23/2021, 03:06 PM   #3
phil519
Got Rotifers?
 
phil519's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: NJ
Posts: 2,760
well hit me with the stupid stamp. I tried a 9932H power supply and it worked!

So the question is - do I order a new power supply or make do with this?


__________________
Phil
NJ reefers club

Current Tank Info: 120 RR Mixed Reef, Custom 40G sump, started Nov 2008. "Are you suggesting that coconuts migrate?"
phil519 is offline   Reply With Quote
Old 03/24/2021, 08:09 AM   #4
rvitko
RC Sponsor
 
rvitko's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Austin Texas USA
Posts: 35,752
Unfortunately, I don't know the power supplies by that number, but there should be a Tunze order number, it with be 4 digits decimal 3 digits, 6xxx.xxx. If the power supply is undersized, it will burn out, it has to be the correct wattage for the pump or oversized. A 6105 needs either 6101.240 or 6105.240 (older and obsolete) or 6300.240 (oversize, for 6155 or 6255).


__________________
Roger Vitko
Tunze USA

"He's for every one of us, stands for every one of us, he'll save every man, woman and child in a mighty Flash!"

Current Tank Info: 210 gallon planted tank with Altum Angelfish
rvitko is offline   Reply With Quote
Old 03/26/2021, 12:34 PM   #5
phil519
Got Rotifers?
 
phil519's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: NJ
Posts: 2,760
i see it now - the one i tested it with says 6055.250. I'm guessing that is not strong enough.


__________________
Phil
NJ reefers club

Current Tank Info: 120 RR Mixed Reef, Custom 40G sump, started Nov 2008. "Are you suggesting that coconuts migrate?"
phil519 is offline   Reply With Quote
Old 03/26/2021, 01:02 PM   #6
rvitko
RC Sponsor
 
rvitko's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Austin Texas USA
Posts: 35,752
Yes, that is for 6055 and 6095 and is only 30W capacity, it would eventually burn out on a 6105.


__________________
Roger Vitko
Tunze USA

"He's for every one of us, stands for every one of us, he'll save every man, woman and child in a mighty Flash!"

Current Tank Info: 210 gallon planted tank with Altum Angelfish
rvitko is offline   Reply With Quote
Old 06/05/2021, 05:57 AM   #7
dphins
Last place no more!
 
dphins's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Godfrey, IL
Posts: 3,165
Hey Roger, I'm in the same boat except I don't have a second power supply to try. I tried using a volt meter and I'm not seeing power at the connector. Is there a fuse possibly or is it done?


__________________
I work with a bunch of monkeys!

Current Tank Info: 120 rr tank. Hamilton Cebu light fixture.. Apex controller. ATB 840 v1.5 skimmer. Lifereef calcium reactor with Geo 2nd chamber. Tunze 6100, 6105 and 6045. 40 breeder sump with eheim 1262 return. Pacific coast chiller...
dphins is offline   Reply With Quote
Old 06/07/2021, 10:07 AM   #8
rvitko
RC Sponsor
 
rvitko's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Austin Texas USA
Posts: 35,752
The power supply does have an internal soldered in fuse, however, it is not meant to be replaced, the power supply is not serviceable and is simply replaced when it fails. The fuse is soldered in and the board is covered by EMF shielding that cannot be removed without damaging the power supply further. Spare power supplies are available, if the output is zero, I would just replace the power supply, 6101.240 is the current part number and is always 24V, it doesn't use the jumpers for voltage setting.


__________________
Roger Vitko
Tunze USA

"He's for every one of us, stands for every one of us, he'll save every man, woman and child in a mighty Flash!"

Current Tank Info: 210 gallon planted tank with Altum Angelfish
rvitko is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:11 PM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2021 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.